neljapäev, märts 03, 2005

armastuse lugu

istusin filosoofia loengus ja seejärel erialases stilistikas, kus vaidlesin õppejõu ja kursaõdedega mängu definitsiooni üle ning hakkasin hoopis mõtlema, et kes ja millal mõtles välja armastuse.
platoni dialoogid käsitlevad vaprust, ilu, tarkust jne, aga kas ta räägib armastusest? mulle pole sellist platoni dialoogi veel kätte juhutnud, aga ehk olen neid ka vaid valikuliselt lugenud(kodumaa armastust ei pea ma siinkohal silmas).
erinevaid tundeid, mis sarnanevad sellele, mida nimetame tänapäeval armastuseks, võib mitmeid loetleda ja küllap on nad ühel või teisel kujul alati olemas olnud, kuid, kes ütles esimesena "armastus"?
sakuspääru räägib sellest, romantistid juba ammugi ja täna võib igas populistlikus ajakirjas leida vähemalt korra sõna armastus. kui googlisse sisestada love, saab tulemuseks hulganisti igasugu südameid, punaseid roose ja suudlevaid paarikesi, kui hästi veab, leiab ka midagi pornograafilisemat.
aga , kes selle armastuse välja mõtles ja miks? mis asi see on, millest kisendavad kõik naisteajakirjad, räägivad liiga paljud laulud ja filmid?
vahest on lihtsalt võetud üks poeetiline termin ja see massidesse viidud; ehk polegi armastus oma kirjanduslikus ja algupärases mõttes igaühele ligipääsetav niisamuti nagu vaprus või üllameelsus.
kui robbie laulab, et "love is getting too cynical, passion´s just physical these days" ja enrique kisendab, et "I´m not in love, it´s just a phase that I´m going through", siis võib-olla me ei teagi, mis asi see armastus tegelikult on ja vahest pole enamik meist ka võimeline seda ära tundma, ega läbi elama.

Kommentaare ei ole: