pühapäev, jaanuar 23, 2005

vanad head ajad

paar päeva tagasi avastasin end auto tagaistmelt õega tõtt vahtimas ja ema ning tema sõpsi juttu imestusega pealt kuulamas. nad rääkisid lasnamäekorterite saamislugusid - jaaa, meil ikka vedas, ainult paar aastat tuli järjekorras olla ja noorõpetaja pere sai korteri eelisjärjekorras ning kolme toa asemel anti neli, sest ametnikul juhtus hea tuju olema.
kas keegi teist veel mäletab, mis tunne oli isa kõrval meetrite pikkuses sabas, rohelised talongid näpus, oma piimapudelit oodata. või vaalutapoodides väljamaa sätendavaid pakendeid vaatamas käia, ehk vahel isegi sai sealt midagi ostetud! ja banaanid... mmmmm, vot see juba oli midagi erilist. esimest korda, kui soome jäätist sõin, läks süda pahaks, sest olin harjunud vene vesise blombiiriga.
telefonijärjekorras olime üle kümne aasta! imelik, kui lühike on mälu, olin kõige selle täiesti unustanud. praegu ajab täiesti marru, kui telefonioperaator või starman ühenduse ainuüksi pooleks tunniks katkestavad.
ja ometi me elasime seda elu ja sugugi mitte õnnetult. kui välismaalastele neid lugusid rääkida, peegeldub nende silmist meeletu kaastunne ja õud. üks prantslane, kes paldiskis ära käis, rääkis mulle pärast nädal aega, kui õudne võib olla sooja veeta elada ja kuidas ma ikka peaksin ka paldiskisse minema, et seda mõista. mis siin mõista, soojaveekatkestused olid maailma kõige tavalisemad ja meie kesklinnakoolis oli aastaringselt wc-l aken eest ära! aga selle eest sai kõigisse vanalinna hoovidesse ja tornidesse rahulikult mängima minna, keegi ei keerand hoovi lukku, ega kaunistand oma majaümbrust võiduka sildiga "eraomand", "läbikäik keelatud", "parkimine ainult valdaja loal".
teisalt jälle teeb kurjaks, kui mõelda, kuidas eesti oleks võinud nende 50 aastaga areneda ja nõme tunne on, kui "läänes" peab pidevalt tõestama, et hoolimata blondist peast ja idaeuroopalikust päritolust, on ka minul midagi öelda.
eks igas asjas on alati nii head, kui halba, peaasi, et võrdlusmoment alles jääks, siis oskame olemasolevat hinnata ja edasi liikuda, pürgida, kui soovite:)

Kommentaare ei ole: